روشنک نوع دوست
بانوی مبارز دوران مشروطیت
بنیانگذار یکی از اولین انجمنهای زنان در ایران
بانی یکی از اولین نشریات زنان در ایران
و برگزار کننده اولین بزرگداشت روز جهانی زن در ایران (۸ مارس)
https://www.shomaliha.net/
بانوی مبارز، فعال اجتماعی و روزنامه نگار روشنک نوع دوست، در یکی از روزهای سال ۱۲۷۷ خورشیدی از یکی از پزشکان آزاد اندیش و روشنفکر گیلان در شهر رشت زاده شد. نخستین درس ها را از پدر خود گرفت، سپس به مکتب اساتید دیگر رفت و زبان های فرانسه و عربی را از آن ها فرا گرفت و از آنجا که به سواد آموزی زنان توجه زیادی داشت و عقب افتادگی آن ها را از نادانی و بی سوادی می دانست مدرسه ۳ کلاسه ای را در شهر رشت باز گشود و چون ندای مشروطه خواهان از شهرهای گونه گون ایران برخاست او نیز به آنان پیوست و با شالوده ریزی انجمنی به نام «پیک سعادت نسوان» گروهی از زنان هم اندیش چون جمیله صدیقی، سکینه شبرنگ ، اورانوس پاریاب را به گرد هم آورد و از آن پس با آرمان آزادی زنان ایران تلاشی پیگیر را در جهت بیداری و آگاهی زنان در پیش گرفت که به زودی با انتشار نشریه ای به همان نام بر شدت آن افزوده شد.
ماهنامه ی پیک سعادت نسوان که امتیاز آن علمی و تربیتی و ادبی بود و بخشی از آن به زنان اختصاص داده شده بود، با گزارش های جالب و مقالات آتشین خود تاثیر زیادی بر زنان روشنفکر گیلان گذاشت، به ویژه که روشنک نوع دوست در کنار انجمن و نشریه اش کلاس هایی را هم به منطور سوادآموزی زنان بزرگسال دایر کرده و کتابخانه ی انجمن هم به کتاب خوانی زن ها کمک چشمگیری کرد.
پیک سعادت نسوان برای اولین بار در ایران در سال ١٣٠١ ، روز ٨ مارس را بعنوان روز جهانی زنان در انزلی جشن گرفت. هرچند اعضای انجمن پیک سعادت نسوان و برگزار کنندگان روز جهانی زن به زندان افتادند اما تأثیر این برنامه چندی بعد از انزلی به تهران کشیده شد ، چنانکه در سال ١٣٠۶ سازمان بیداری زنان نمایشنامهی « دختر قربانی » را به مناسبت این روز اجرا کرد ، به جرات می توان روشنک نوع دوست را یکی از نخستین پایه گذاران سوادآموزی و آموزش و پرورش زنان خطه گیلان و یکی از کاراترین مبارزان حقوق زنان ایران دانست.
پیک سعادت نسوان تا حدود سال ۱۳۱۴ شمسى فعالیت مى کرد اما در این سالها با بالا گرفتن قدرت دیکتاتورى پهلوى اول و سرکوب نیروهاى مخالف بخصوص نیروهاى چپ این جمعیت از هم پاشید اما بنیان برگزارى روز جهانى زن در ایران به جاى ماند.
Comments
روشنک نوع دوست — بدون دیدگاه
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>